עכברון מחפש חור
כתבה: ענת עוז-רסקין
איורים: חנה פכמן
הוצאה לאור: "ספרי ניב"
אפשר לרכוש ספר מודפס או דיגיטלי
"לילה אחד הציץ עכבר, או יותר נכון עכברון, לעילם בחלום. הרי זה בהחלט הגיוני- עכברון צריך חור לגור בו. זה כלל לא דמיוני. הלכו לחפש חור... עד שיום אחד כשכבר אבדו תקווה למצוא את ה-חור, צדה עינם חור מושלם..."
כשעילם, נכדי בן השנתיים, התעורר לילה אחד בבהלה מחלום הוא ספר להוריו שהרגיעו אותו, שחלם על עכבר שמחפש חור. זו הייתה הפעם הראשונה שספר על חלום שחלם. בעקבות האירוע נכתב הספור
רוב הילדים בגילאים שנתיים ועד עשר חווים פחדים במהלך הלילה בשלב כזה או אחר. מקור הפחד המרכזי הוא חוסר יכולתו של הפעוט לשלוט על מצבים (מודעות העולה בערך בסביבות גיל שנתיים עם התחדדות המודעות לסביבה, לתלות שלו בסביבה, להבנה שאני לא תינוק אבל אני בכל זאת קטן/לא גדול, להתפתחות מאבקי הכוח על השליטה- הכול תוצאה נורמלית של התפתחותו הקוגניטיבית, זאת אומרת תהליכי רכישת ידע, עיבודו ויישומו) כיוון שעוצמת הפחד גדולה מדי, הפחד מועבר ממקורו האמתי ומקבל ביטוי באופן סמלי כמנגנון הגנה. פעוט עלול להתעורר בלילה עקב פחדים וחלומות רעים לרוב בגלל חוויות יומיומיות או תפיסה מוטעית שלו בין דמיון למציאות.
כהורים, קודם כל, עלינו להקשיב לחלום ברצינות רבה. עצם התקשורת בין הילד המספר להורה, חשובה גם להרגעה וגם לחוויה של ביטחון.
הספור שחובר בעקבות חלומו של עילם מנסה לקחת את הגורם המפחיד, העכבר, ולהפוך אותו לדמות שאפשר להתחבר אליה עם קריצה משעשעת להורים. כמו הפעוט בן השנתיים גם עכבר הוא יצור קטן שצריך שיעזרו לו לעשות דברים כמו למצוא חור שישמש אותו כבית, כמקום המספק ביטחון והגנה בסביבה ידידותית. כשעילם צריך לעזור לידידו הקטן הוא בעצם הופך למישהו ששולט במצב, שיש לו כוח, הוא ה 'גדול' האחראי שבסיפור. כך במקום להיבהל מיצור מוזר וזר שמופיע פתאום בחלום ומבהיל אותו, עכבר הופך לדמות שאפשר להתחבר אליה, להבין את צרכיה ואפילו לעזור לו. וכפי שכתבנו: "עכברון צריך חור לגור בו. זה כלל לא דמיוני".
לרכישת ספר דיגיטלי של "עכברון מחפש חור" בספריות דיגיטליות :
אתר עברית
קישור להמלצה בווידאו של רחל אמיתי על הספר "עכברון מחפש חור" . מהדקה 2.19 דק'
https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=1304867176375300